aku guna ayam sebelah aje kalau beli kat pasar jangan potong.
ni resepi untuk sebelah ayam aje...
bahan-bahan:
ayam sebelah @ 1 ekor pun boleh ( boleh buat ayam pusing )
*********************************************
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
sebatang serai
( semua bahan kat atas dikisar )
**********************************************
3 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap pekat
lada hitam di tumbuk halus ( ikut citarasa )
1 sudu besar madu
garam secukup rasa
cara-cara...
perap ayam dengan semua bahan-bahan di atas lagi lama diperap lagi sedap dalam 3-4 jam.
kemudian bakar dalam oven dengan suhu 200 d/c selama 45 minit @ sehingga masak.
kemudian bolehlah dihidangkan dengan sos thai..
3 ulasan:
lama x dengar citer ni kak.....jangan lupa update sokmo blog ye....rindu nk makan masakan akak ni...
sy dah beli pemanggang ajaib....kena cuba lah resepi ni lepas ni...hehehehe
insyaallah akan di update slalu.. hehehee...
cube mesti cube best ni..
wah2... cantiknya ayam panggang akak, bkilat2 lagi saja jer buat jue tliur.. tangkap leleh tu..
Baru tengok terus bunyi sesuatu kat perut..brurpppp....
Catat Ulasan