Ahad, 23 Jun 2013

THE ADVENTURE OF MERLIN


THE LEGEND OF MERLIN


Merlin is a magician who arrives at the city of Camelot, after his mother arranges for him to become an apprentice of Gaius, the local physician. He discovers that the king, Uther Pendragon, has outlawed magic and has imprisoned the last dragon deep under the city. The dragon informs Merlin that he has an important destiny to protect Uther’s son, Arthur, who will bring forth a great Kingdom. When he meets Arthur for the first time he believes that he is arrogant and Arthur views Merlin as subservient, as Merlin has to keep his magic a secret or face execution at the hands of Uther. 





 Prince Arthur
&
Guinevere (Gwen)

 Morgana






Knights of Camelot










This column saya create khas buat peminat2 drama bersiri Merlin. saya salah seorang peminat siri ini. siri ini saya ikuti dari season 1 episode 1 sehingga season 5 episode 13 season finale. So kepada peminat2 Merlin enjoy it ok.

POPIA FOR BRKFAST..




Assalamualaikum teman2.. semoga anda semua sihat sejahtera di hari minggu ini... 










































Pagi ni saya buat popia untuk brkfast..Mula-mula tu planning nak buat popia basah tapi kulit dia tak menjadi kecewa gak rasa. Tengok kat dalam youtube macam senang je nak buat kulit tu tapi bila dah buat susah rupanya. so jawabnya masuk tong sampahlah. Terpaksalah beli kulit popia segera kat kedai sebab inti sayur dah buat, kuah kacang pun dah buat, air lada cili pun dah buat. saya beli kulit popia yang 50 keping, separuh saya buat stim separuh lagi saya goreng. Yang stim tu tak perlulah stim atas api cukup sekadar stim atas air panas yang baru masak. Gunalah periuk kukus kemudian masukkan air panas yang baru masak, letak popia di atas tutup dalam 15-20 minit sehingga dia lembut sebab kalau stim atas api dia akan lembik. yang goreng tu goreng macam biasalah. Tapi satu yang pasti tetap habis gak..... sedapppp..... heheheee...

DORAYAKI KUIH KEGEMARAN DORAEMON

salam buat teman2 semua, beberapa hari lalu terasa nak makan kuih ni namanya dorayaki, kuih yang berasal dari jepun ni rasa dia macam pancake lah bezanya dia ni ada inti kacang merah ditengahnya....so saya pun bukak youtube cari resepi kuih ni dan cuba buat.. Alhamdulillah menjadi..kat sini saya nak berkongsi resepi.



 bahan-bahan;


  • 1 cawan tepung serbaguna
  • 2 biji telur gred A 
  • 1/2 cawan gula halus 
  •  3-4 sudu besar air
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1 sudu besar madu
  •  minyak masak 
  • pes kacang merah @ kacang merah dalam tin ( di hancurkan)
 

 cara-caranya;

pecahkan telur dalam mangkuk masukkan gula kacau sehingga sebati dan gula hancur. masukkan madu kacau lagi kemudian masukkan air kacau akhir sekali masukkan tepung dan baking soda kacau sehingga adunan sebati. rehatkan adunan dalam 30 minit. setelah 30 minit kacau adunan tadi jika agak pekat tambah 1-2 sudu besar air tapi jangan terlalu cair. panaskan kuali sapu sedikit minyak masak ambil dalam satu senduk, goreng seperti membuat pancake.
setelah siap ambil 2 keping pancake tadi saiz kena sama besar. letakkan inti kacang merah ditengahnya kapit dan ditekan sedikit supaya rata bolehlah dihidangkan. selamat mencuba....
* jika tidak suka kacang merah bolehlah ditukar intinya pandan, coklat, peanut butter dan sebagainya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...