Selasa, 25 Jun 2013

RESEPI PURI

Salam semua...resepi hari ni ialah puri.. mesti ada yang tak tahu apa itu puri kan. Puri ni masakan india, ia ala-ala capati tapi rangup sebab kita goreng ia dengan minyak banyak. rasanya ala-ala roti canai gitu..kita boleh makan dengan kuah kari, gulai, sambal sardin, sambal ikan bilis @ sambal dall.

bahan-bahan;

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
air untuk menguli
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

cara-cara;

masukkan tepung dan garam dalam mangkuk besar.
panaskan marjerin sehingga cair.
masukkan marjerin tadi kedalam tepung gaul dengan sudu jadikan seperti serbuk roti.
masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh macam nak buat capati.

rehatkan doh dalam 30 minit. setelah itu bulatkan doh sebesar bola pingpong. buatlah sehingga habis. canai doh tadi hasilnya seperti gambar disebelah.
panaskan minyak dalam kuali. minyak hendaklah betul-betul panas supaya apabila kita menggoreng doh tadi ia akan menggelembung. minyak hendaklah banyak supaya bila doh di goreng ia akan tenggelam.

gambar di bawah adalah hasilnya..

































Sebenarnya ni first time saya buat puri ni dan Alhamdulillah menjadi. baru-baru ni rasa nak makan dah lama tak makan. sebelum ni arwah mak yang selalu buat. Arwah memang suka buat puri ni kalau ada kari atau gulai yang tak habis tu dia akan buat puri. Dia buat memang sedap tapi tak sempat nak belajar. So hari tu saya bukak youtube cari cara-cara nak buat puri. kat dalam youtube, dia guna minyak aje. Tapi saya pernah tengok arwah mak buat, dia guna marjerin rasanya lebih sedap. So sebab tu saya guna marjerin tak guna minyak. Kalau teman-teman semua nak tengok cara-cara buat puri ni dengan lebih lengkap bolehlah bukak kat youtube taip aje cara-cara buat puri bolehlah tengok kat situ.

Isnin, 24 Jun 2013

KERABU MANGGA

Salam buat semua, hari ni saya nak berkongsi resepi kerabu mangga.
minggu lepas makcik sebelah rumah ada bagi mangga banyak jugak dalam satu bakul.
pastu terlintas difikiran kalau buat kerabu ni best gak ni, masak nasi panas-panas pastu goreng ikan panas & kerabu mangga emmmmm mesti best, meleleh air liur heheheeee....



Bahan-Bahan A;

5 biji mangga ( dibuang kulit dan di parut)
1 @ 2 biji bawang besar tengok saiz ( di mayang halus)
1 inci halia ( dimayang halus)
cili padi ikut kepedasan saya guna dalam 6 biji
sedikit udang kering ditumbuk kasar
kacang tanah di goreng tanpa minyak di kisar

Bahan-Bahan B;

3 sudu besar sos ikan
3@4 sudu besar gula
sedikit gula merah @ gula perang ( kalau tak isi pun takpe tapi saya suka rasanya)
sedikit air

cara-cara;


  • satukan semua bahan A dalam mangkuk besar gaul rata.



  • masukkan bahan B kedalam periuk, masak diatas api sehingga mendidih dan gula hancur.



  • setelah mendidih tutup api biarkan bahan B suam seketika. kemudian tuang bahan B kedalam mangkuk bahan A gaul sebati.



  • * jika nak lagi sedap simpan dalam peti sejuk semalaman supaya bahan2 tadi sebati dan air mangga turun, akan ada rasa masam2 manis.

makan dengan nasi panas dan ikan goreng. emmmmmmmm best sangat2...

Ahad, 23 Jun 2013

THE ADVENTURE OF MERLIN


THE LEGEND OF MERLIN


Merlin is a magician who arrives at the city of Camelot, after his mother arranges for him to become an apprentice of Gaius, the local physician. He discovers that the king, Uther Pendragon, has outlawed magic and has imprisoned the last dragon deep under the city. The dragon informs Merlin that he has an important destiny to protect Uther’s son, Arthur, who will bring forth a great Kingdom. When he meets Arthur for the first time he believes that he is arrogant and Arthur views Merlin as subservient, as Merlin has to keep his magic a secret or face execution at the hands of Uther. 





 Prince Arthur
&
Guinevere (Gwen)

 Morgana






Knights of Camelot










This column saya create khas buat peminat2 drama bersiri Merlin. saya salah seorang peminat siri ini. siri ini saya ikuti dari season 1 episode 1 sehingga season 5 episode 13 season finale. So kepada peminat2 Merlin enjoy it ok.

POPIA FOR BRKFAST..




Assalamualaikum teman2.. semoga anda semua sihat sejahtera di hari minggu ini... 










































Pagi ni saya buat popia untuk brkfast..Mula-mula tu planning nak buat popia basah tapi kulit dia tak menjadi kecewa gak rasa. Tengok kat dalam youtube macam senang je nak buat kulit tu tapi bila dah buat susah rupanya. so jawabnya masuk tong sampahlah. Terpaksalah beli kulit popia segera kat kedai sebab inti sayur dah buat, kuah kacang pun dah buat, air lada cili pun dah buat. saya beli kulit popia yang 50 keping, separuh saya buat stim separuh lagi saya goreng. Yang stim tu tak perlulah stim atas api cukup sekadar stim atas air panas yang baru masak. Gunalah periuk kukus kemudian masukkan air panas yang baru masak, letak popia di atas tutup dalam 15-20 minit sehingga dia lembut sebab kalau stim atas api dia akan lembik. yang goreng tu goreng macam biasalah. Tapi satu yang pasti tetap habis gak..... sedapppp..... heheheee...

DORAYAKI KUIH KEGEMARAN DORAEMON

salam buat teman2 semua, beberapa hari lalu terasa nak makan kuih ni namanya dorayaki, kuih yang berasal dari jepun ni rasa dia macam pancake lah bezanya dia ni ada inti kacang merah ditengahnya....so saya pun bukak youtube cari resepi kuih ni dan cuba buat.. Alhamdulillah menjadi..kat sini saya nak berkongsi resepi.



 bahan-bahan;


  • 1 cawan tepung serbaguna
  • 2 biji telur gred A 
  • 1/2 cawan gula halus 
  •  3-4 sudu besar air
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1 sudu besar madu
  •  minyak masak 
  • pes kacang merah @ kacang merah dalam tin ( di hancurkan)
 

 cara-caranya;

pecahkan telur dalam mangkuk masukkan gula kacau sehingga sebati dan gula hancur. masukkan madu kacau lagi kemudian masukkan air kacau akhir sekali masukkan tepung dan baking soda kacau sehingga adunan sebati. rehatkan adunan dalam 30 minit. setelah 30 minit kacau adunan tadi jika agak pekat tambah 1-2 sudu besar air tapi jangan terlalu cair. panaskan kuali sapu sedikit minyak masak ambil dalam satu senduk, goreng seperti membuat pancake.
setelah siap ambil 2 keping pancake tadi saiz kena sama besar. letakkan inti kacang merah ditengahnya kapit dan ditekan sedikit supaya rata bolehlah dihidangkan. selamat mencuba....
* jika tidak suka kacang merah bolehlah ditukar intinya pandan, coklat, peanut butter dan sebagainya...

Selasa, 4 Jun 2013

DECO MY ROOM

salam buat teman2 semua....semalam tak tau nak buat ape so saya ambik kesempatan ini untuk mendekorasi bilik tido. Hari tu saya pergi ke pasaraya sakan ternampak lh sticker gambar bunga untuk ditampal pada dinding, cantik ada bermacam2 corak sampai tak tau nak pilih. saya memang jenis yang pantang jumpa benda2 macam ni heheheeeee......                             tapi yang pasti murah dan cantik....















to be continue....sebenarnya belum siap lagi ni.. ada satu lagi sticker belum tampal...sebab tengah pikir nak letak kat mana.. nanti kalau dah siap saya update......

Isnin, 3 Jun 2013

AYAM PANGGANG LADA HITAM

Hari ni rasa nak makan ayam panggang ala-ala ayam pusing pasar ramadhan tu. lama dah tak makan ayam ni so hari ni menjadilah. kat sini aku nak kongsi resepi. ni resepi aku sendiri.





aku guna ayam sebelah aje kalau beli kat pasar jangan potong.
ni resepi untuk sebelah ayam aje...

bahan-bahan:
ayam sebelah @ 1 ekor pun boleh ( boleh buat ayam pusing )
*********************************************
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
sebatang serai
( semua bahan kat atas dikisar )
**********************************************
3 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap pekat
lada hitam di tumbuk halus ( ikut citarasa )
1 sudu besar madu
garam secukup rasa

cara-cara...

perap ayam dengan semua bahan-bahan di atas lagi lama diperap lagi sedap dalam 3-4 jam.
kemudian bakar dalam oven dengan suhu 200 d/c selama 45 minit @ sehingga masak. 
kemudian bolehlah dihidangkan dengan sos thai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...