Isnin, 21 Oktober 2013

MY PETS....

syoknyerrr tido.... ni lah kucing peliharaan saya yaya, bulat. ciki & abu......................












Ahad, 20 Oktober 2013

JOM BUAT KUIH LAGI....


salam buat semua teman2.. dah lame x update blog ni... so kali ni saya nak berkongsi resepi puding plak..
 ohh ye sebelum terlupa, saya nak ucapkan selamat hari raya aidiladha rasenya belum terlambat...resepi puding ni saya dapat dari seorang teman.. thank's 4 de recepi ye...

TRIFFLE PUDDING


BAHAN_BAHAN:

kek swiss roll
1 cwn tpg kastard
1/2 cwn gula
1 tin susu cair
1 tin air
buah2-an koktail
jelly nona



CARA-CARA:
campurkan tpg kastard, gula, susu & air dalam mangkuk. panaskan kuali masak bahan-bahan tdi  sehingga pekat kacau sentiasa supaya adunan tidak berketul. didalam bekas plastik susun kek swiss roll yang telah dipotong, susun rapat2 supaya tiada ruang kosong. kemudian tuang adunan kastard tadi diatas lapisan kek. tuang pula buah2-an koktail diatas lapisan kastard. akhir sekali masak jelly nona ikut arahan pada kotak di belakang, tuang jelly yang telah masak diatas lapisan buah2-an. sejukkan didalam peti sehingga jelly tadi keras.... selamat mencuba










Ahad, 1 September 2013

BUAT KUIH LAGI..

Kali ni saya nak berkongsi resepi karipap pusing. sebenarnya karipap pusing ni saya buat masa bulan puasa hari tu. Tapi tak sempat nak update...



KARIPAP PUSING

Bahan-Bahan Untuk inti:

1/2 kg ubi kentang dlm 4 @ 5 bji tgk saiz ( potong dadu )
2 sudu besar serbuk kari daging
sedikit isi ayam di cincang
bwg merah 3@4 bji  ( dikisar )
bwg putih 5 ulas ( dikisar)
daun sup ( dihiris halus )
daun bwg ( dihiris halus )
garam
perasa
sedikit air

 Cara-Cara:

Tumis bwg merah, bwg putih kemudian masukkan serbuk kari.
masukkan isi ayam, masukkan air.
masukkan ubi kentang, biar ubi masak.
masukkan garam dan perasa.
biarkan ia kering sedikit masukkan daun bwg & daun sup.
biar ia betul2 kering tutup api sejukkan inti.



Bahan-Bahan kulit karipap:

Bahan A:

1 cwn tepung gandum
sedikit mentega di cairkan (sehingga boleh menguli tepung )

 ( masukkan tepung ke dalam mangkuk tuang mentega cair uli hingga menjadi doh yg lembut )
seperti gambar di bawah:


Bahan B:

1 cwn tepung gandum
sedikit air suam ( untuk menguli tepung )
garam secukup rasa

masukkan tepung ke dalam mangkuk, masukkan sedikit garam, masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli tepung hingga jadi doh yang lembut.
seperti gambar di bawah:


ambik adunan B leperkan ia sedikit letakkan adunan A ke dalam adunan B kemudian bulatkan kembali adunan B tadi seperti gambar di bawah:


canai adunan hingga leper potong adunan separuh, 
gulung kemudian canai sekali lagi 
kemudian gulung kembali, potong adunan kepada 2 bahagian, 
kemudian canai, masukkan inti 
akhir sekali  masukkan kedalam acuan karipap.


setelah siap bolehlah di goreng dan di hidangkan.


dah siap pun karipap pusing saya....selamat mencuba.











Selasa, 20 Ogos 2013

RAYA 2013......

Salam buat semua. selamat hari raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin. syukur Alhamdulillah, kita semua diberi kesempatan untuk meraikan hari yang berbahagia ini hari raya. di hari mulia ini saya berkesempatan merakam foto family dan sanak saudara yang berkunjung ke rumah. Dan tahun ini merupakan raya pertama kami sekeluarga tanpa mak disisi yang telah kembali kepada-Nya, pada 22 April 2013. Al-Fatihah buat arwah...












































































































































































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...