Ahad, 20 Mei 2012

RECEPI FOR LUNCH



seafood & cendawan goreng telur

Bahan2;

10 ekor udang (buang kulit) kepala saya tak buang (sederhana besar)
4 ekor sotong hiris nipis (sederhana besar)
4 bji cendawan hitam (yang fresh bkn kering) hiris nipis
separuh peket cendawan jarum (yang fresh bkn dlm tin)
1 bji bawang besar mayang
4 ulas bawang putih cincang
cili padi potong halus (ikut kepedasan masing2)
 1 sudu teh serbuk kunyit
2 bji telur ayam (pecahkan dalam mangkuk & pukul) size A
minyak utk menumis
perasa ( saya guna secukup rasa)
garam

cara-cara;

pnskan kuali msukkan minyak, tumis bawang besar, bawang putih & cili padi sehingga garing masukkan serbuk kunyit kemudian masukkan udang & sotong kacau, masukkan cendawan kacau lagi, masukkan bahan perasa & garam, akhir sekali masukkan telur kacau rata. setelah masak bolehlah diangkat. hidangkan dengan nasi putih panas2....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...